Verkeersregels scootmobiel

Voor het rijden met een scootmobiel is geen rijbewijs geëist, maar zijn er ook verkeersregels voor een scootmobiel? Bestuurders van een scootmobiel dienen zich aan de verkeersregels te houden van de weg waarop ze rijden. Om met uw scootmobiel aan het verkeer deel te nemen, moet uw scootmobiel tegen wettelijke aansprakelijkheid zijn verzekerd. De algemene verkeersregels gelden als verkeersregels voor een scootmobiel. Op de rijbaan en het (brom-)fietspad moet u verlichting voeren bij slecht zicht en ’s nachts. De maximumsnelheid is afhankelijk van het type weg. Als uw scootmobiel harder gaat dan 10 kilometer per uur moet u minstens 16 jaar oud zijn.


Verkeersregels scootmobiel

Er zijn geen speciale verkeersregels voor een scootmobiel. U moet zich houden aan de verkeersregels van de weg waarop u met uw scootmobiel rijdt. De verkeersregels gelden voor elke verkeersdeelnemer, dus ook voor u als u met uw scootmobiel naar buiten gaat. U mag met een scootmobiel rijden op de stoep, het voetpad, het (brom-)fietspaden en de rijbaan, tenzij anders aangegeven. U mag met uw scootmobiel geen gebruik maken van autowegen en autosnelwegen. Als u gebruik maakt van het (brom-)fietspad of de rijbaan moet uw scootmobiel overdag bij slecht zicht en ’s nachts over werkende verlichting (voor en achter) beschikken. Op de stoep is het niet verplicht, maar wel aan te raden.

Verkeersregels scootmobiel verschilt per type weg

De maximumsnelheid verschilt per type weg waarop u rijdt. Als u op het fietspad rijdt, gedraagt u zich als een fietser en op het voetpad gedraagt u zich als een voetganger en past u uw snelheid hierop aan. Eigenlijk zijn dat de belangrijkste verkeersregels voor een scootmobiel. Op de stoep mag u met uw scootmobiel maximaal 6 kilometer per uur rijden. Dat is te vergelijken met een stevig wandeltempo. Als u op de stoep veel sneller rijdt dan de voetgangers is dat voor zowel u als de voetgangers gevaarlijk. U merkt wanneer u te hard rijdt, als u telkens moet afremmen en uitwijken.

 

Scootmobiel verzekering

Om met uw scootmobiel aan het verkeer deel te nemen, geldt er behalve de verkeersregels scootmobiel één verplichting: de aansprakelijkheidsverzekering. Als u die geregeld heeft, hoeft u zich alleen nog aan de verkeersregels scootmobiel te houden. Uw scootmobiel moet tegen wettelijke aansprakelijkheid verzekerd zijn. Als bewijs dat uw scootmobiel verzekerd is, ontvangt u een verzekeringssticker, het voormalige verzekeringsplaatje. Deze bevestigt u achterop de scootmobiel.